Speciale – Håndbyggede Racer- og Turing Cykler

Om Schrøder


1920 – 1950 – Peter Schroeder

Schroeder Cykler blev etableret i 1920 af Peter Schroeder i den centrale del af København. Det hele startede i Julius Blomsgade på Nørrebro og blev hurtigt kendt som en cykel butik med en forkærlighed for racercykler Peter Schroeder byggede rammer til flere professionelle cykelrytter – især for vinterens track ryttere.
Gennem 30’erne og 40’erne gjorde Peter Schroeder sig et ry inden for sportsverden. I starten af 1950’erne giv det op af bakke for den lille cykelsmed på Nørrebro, nye tider var på vej og i 1960 endte Peter med at sælge butikken til Vilhelm Christiansen.

1960 – 1967 – Vilhelm Christiansen

Da Vilhelm Christiansen var ung havde han en passion for cykler, han drømte om at blive professionel rytter og arbejdet som cykelbud i hverdagen. I fritiden brugte han alt sin energi på cykelløb og trænning.
Efter værenpligten fik Vilhelm arbejde som smed og fik et talent for at arbejde med metal. Vilhelm byggede rammer i fritiden og drømte om sin egen forretning.

I 1960 kom muligheden endelig, Vilhelm tog lån i banken og lavet en livs investering. Det var en hård opstart og det kunne mærkes på Vilhelms nye familie. Der begyndte at komme unge mænd i butikken, nogle af den havde lige så store drømme som Vilhelm.
Allerede i 1961, var Vilhelm ‘s første danske mester på banen og i det samme år fik han sin første nordiske Junior Champion på vejen.

I 1967 fik SCHRØDER den første VERDENS MESTER ved NIELS FREDBORG i 1000 meter på banen. Året efter fik NIELS FREDBORG olympisk sølv i MEXICO CITY i samme
disciplin, og forsvarede sit VM guld senere på året i URGUAY, samt sølv i sprint.

Den største historiske bedrift kom i 1972 ved Olympiaden i München, hvor NIELS FREDBORG skulle forsøge at vinde Guld i sin favorit disciplin.
Dansk cykelsport fik én medalje – GULD til NIELS FREDBORG – men SCHRØDER CYKLER fik 2 guldmedaljer, idet nordmanden Knut Knutsen vandt guld i distancen 4 km
forfølgelsesløb


1967 – 1973 – Nyt terræn

I 1973 vælger Vilhelm at flytte butikken fra Julius Blomsgade til Bernstorffsvej 137. De nye omgivelser ser lovende ud, gentofte er på vej mod kæmpe opsving. Dette ses i sportsverden hvor der ofte er sportsarrangementer blandt andet på den daværende berømte Ordrup Bane.
Schrøder Cykler var altid tilstede og fik nye ryttere der blev trænet op af Vilhelm både på banen og i værkstedet.
Vilhelm rejste verden rundt efter de bedste dele til hans elskede rammer, Italien havde Campagnolo som han besøgte ofte.
Hans forretningsrejser bragte Vilhelm til Japan, dette var en meget fremmed verden men han værdsatte deres håndværk.

I 1973 startede sønnen NIELS CHRISTIANSEN samtidigt med at, den første energikrise ramte Schrøder Cykler positivt. Cyklerne drønede ud på Københavns gader og antallet af solgte cykler fordobledes i forretningen.
Samtidigt var Schrøder markant den mest vindende cykel på de Danske landeveje. Teamet omkring Schrøder var kendt som “De Røde Djævle” fra Bernstorffsvej… USA og Tyskland brugte også cykler fra Schrøder og navnet blev kendt ude i den store verden. Time Magazine udnævnte Vilhelm blandt verdens 10 bedste stelbryggere.
Stille og roligt ud kom salget op på 6-700 cykler om året – mest egne produkter. Reklamecykler blev også en del af produktionen, ved også at have hotel-og firmacykler på programmet.
I 1995 var SCHRØDER CYKLER med til at udvikle Bycyklen. Ideen til en cykel forskellig fra almindelige cykler, med mere reklameplads ved at udviklede en særlig BYCYKEL. Som siden har udviklet sig til salg af bycykler, pendlercykler og reklamecykler.
I dag sælger Schrøder et pænt antal forskellige cykler spændende fra racercykler, MTB cykler, citybirkes, bycykler og reklamecykler.